Utland - formue og inntekt fra eiendom

Har du bolig eller annen eiendom i utlandet? Husk at du alltid må opplyse om formuesverdi, leieinntekt og gevinst i Norge

Innholdsfortegnelse

Skatteplikt  for bolig og annen eiendom i utlandet

Er du skattemessig bosatt i Norge må du rapportere eiendom i utlandet i skattemeldingen. Du må rapportere både formuesverdi, leieinntekter og eventuell gevinst ved salg. Norges beskatningsrett til formue, inntekt og gevinst kan imidlertid være begrenset av skatteavtalen med det aktuelle landet hvor eiendommen er. Når du rapporterer eiendommen må du derfor også vurdere om du skal kreve at skattegrunnlaget skal begrenses med henvisning til den aktuelle skatteavtalen.

Formuesverdi

Formuesverdi av eiendom må alltid rapporteres. Formuesverdien av bolig og fritidsbolig settes normalt til 30 % av kjøpesummen eller markedsverdien.

Fordi mange land ikke har regler om skatteplikt for formue, oppstår det ikke dobbeltbeskatning. Derfor vil de fleste skatteavtalene Norge har inngått innebære formuesbeskatning for eiendom i utlandet. Dette gjelder for eksempel Sverige, Danmark, Storbritannia. Noen skatteavtaler begrenser Norges beskatningsrett av formuesverdien ved at Norge må unnta eiendommen fra beskatning i Norge. Dette gjelder for eksempel USA, Sveits, Kroatia. Det er likevel viktig at du rapporterer eiendommene i disse landene. Dette fordi du etter norske skatteregler får en reduksjon i fradrag for gjeld.

Inntekter

Inntekter fra utleie av eiendom i utlandet vil normalt være skattepliktig i det aktuelle landet. På samme måte som ved inntekt fra utleie av eiendom i Norge, må du også rapportere inntekter fra utleie av eiendom i utlandet, selv om du betaler skatt i utlandet.

Det er skatteavtalen med det aktuelle landet som bestemmer hvordan dobbeltbeskatning skal unngås. De fleste skatteavtalene har bestemmelse om at du får fradrag for skatten betalt i utlandet i den norske skatten (kreditfradrag). Noen skatteavtaler har imidlertid bestemmelse om at Norge må unnta inntekten fra den faste eiendommen. Du må likevel rapportere inntekten i disse tilfellene. Dette fordi du etter norske skatteregler vil få en reduksjon i fradraget for gjeldsrenter.

Gevinst/tap

Utgangspunktet er at også gevinst eller eventuelt tap ved salg av eiendom i utlandet er skattepliktig så lenge du er skattemessig bosatt her.

Du må også undersøke skatteavtalen med det aktuelle landet og om Norges beskatningsrett til gevinsten er begrenset.

Skatteplikten til Norge følger norske regler. Har du for eksempel en fritidseiendom i utlandet, og hvor du oppfyller vilkårene for skattefritak ved salg av fritidseiendom, vil gevinsten ved salget av eiendommen i utlandet være skattefri.

Få hjelp av en skatteadvokat

Det kan være komplisert å forstå sammenhengen mellom skattereglene i Norge, utlandet og skatteavtalen. Å få hjelp av en erfaren skatteadvokat med god kunnskap om regelverket, kan sikre at rapporteringen i skattemeldingen blir riktig. Har du glemt å rapportere eiendom i utlandet, kan du få hjelp til å sende endringsmelding eller be om frivillig retting. Har du fått varsel om kontroll anbefales det alltid å rådføre seg med en skatteadvokat som har erfaring og kunnskap om regelverket.

Andre tema under Utland.

Utland - skattefri lønn med ettårs-regelen

Skal du jobbe i utlandet i mer enn ett år? Lønnen din kan være skattefri i Norge etter ett-årsregelen

Utenlandske pensjonsordninger

Har du en utenlandsk pensjonsordning? Unngå skattesmell - innestående beløp kan være formuesskattepliktig

Utland - Bankinnskudd, aksjer og verdipapirfond

Har du bankinnskudd, aksjer eller verdipapirfond i utlandet? Husk at disse opplysningene ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Usikker på hva som gjelder i din situasjon?

Kontakt oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med skatten.

Skattehjelp A-Å

Enten du skal fylle ut skattemeldingen eller håndtere bokettersyn, får du trygg og praktisk hjelp her. Skattehjelp A–Å gir deg oversikt.