Merverdiavgift
Reglene om merverdiavgift kan i enkelte tilfeller være utfordrende å få oversikt over. Det gjelder alt fra spørsmålet om omsetning av varer og tjenester i din virksomhet faller innenfor merveridavgiftsreglene til om du har fradragsrett for inngående merverdiavgift

Merverdiavgift (mva) er en generell forbruksavgift som legges til prisen på de fleste varer og tjenester som omsettes i Norge. Avgiften betales av forbruker, men det er virksomhetene som er ansvarlige for innkreving og innbetaling til staten.
Alle som driver avgiftspliktig virksomhet med en omsetning over 50 000 kroner i løpet av 12 måneder, plikter å registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret. Ved registrering får virksomheten rett til å kreve fradrag for inngående merverdiavgift på varer og tjenester som er kjøpt til bruk i virksomheten.
Mva-systemet er basert på at avgiften skal være nøytral for næringslivet, og at det kun er sluttforbrukeren som skal bære kostnaden.
Vanlige spørsmål
Her finner du svar på de mest stilte spørsmålene om Merverdiavgift
Når den avgiftspliktige omsetningen overstiger kr 50 000 i løpet av 12 måneder, må du søke om registrering. Frivillig registrering kan også være aktuelt i noen tilfeller, for eksempel for utleie av bygg. For ideelle organisasjoner er beløpsgrensen kr 120 000.
Avgiftspliktig omsetning er salg av varer og tjenester som er omfattet av merverdiavgiftsloven. Dette omfatter blant annet:
- Salg av fysiske varer, som klær, matvarer og elektronikk
- Tjenester som håndverkertjenester, frisørtjenester, konsulentbistand, rådgivningstjenester
- Utleie av maskiner og utstyr
- Serveringstjenester og transport
Det er viktig å være oppmerksom på at det finnes unntak og fritak, for eksempel er det unntak for følgende tjenester;
- helsetjenester,
- undervisningstjenester
- finansielle tjenester.
Omsetning og utleie av fast eiendom er som utgangspunkt unntatt, men her er det mange presiseringer og unntak.
Ved salg til utlandet gjelder egne regler (eksport er ofte avgiftspliktig med 0 % sats).
NB: Oversikten er ikke uttømmende
Standard sats for merverdiavgift er 25 %. Denne skal brukes ved salg av de fleste varer og tjenester. For eksempel omsetning av klær, møbler, elektronikk, konsulentbistand, rådgivningstjenester, håndverkstjenester,
Enkelte varer og tjenester skal benytte redusert sats, for eksempel 15 % for mattvarer kjøpt i butikk og 12 % for persontransport, hotellovernatting og kulturtilbud.
For omsetning av for eksempel bøker og aviser, i tillegg til tjenester til utlandet er satsen 0 %. Slik omsetning er fritatt fra merverdiavgift.
Noen tjenester, som helsetjenester og undervisning, er helt utenfor merverdiavgiftsloven.
Ja, hvis du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret og kjøpet er til bruk i avgiftspliktig virksomhet, har du rett til å fradragsføre inngående merverdiavgift.
Kjøpet må ha en tilstrekkelig tilknytning til den avgiftspliktige delen av virksomheten for at det er fradragsrett. Det betyr at varen eller tjenesten må brukes i, eller være nødvendig for, den avgiftspliktige aktiviteten du driver. Er kjøpet tilknyttet privat bruk, er det ikke fradragsrett.
Det er viktig å være oppmerksom på at om du driver både avgiftspliktig og virksomhet som er unntatt - som for eksempel både rådgivningstjenester (innenfor) og undervisningstjenester (unntatt) - vil du kun få fradrag for inngående merverdiavgift for anskaffelser som har tilknytning til den avgiftspliktige virksomheten. Har anskaffelsen tilknytning til begge virksomhetene - har du rett på forholdsmessig fradrag.
Er virksomheten fritatt fra merverdiavgift - vil du ha rett til fradrag for inngående merverdiavgift.
Snudd avregning, også kalt «reverse charge», betyr at det er kjøper – ikke selger – som skal beregne og betale merverdiavgiften.
Dette brukes blant annet ved kjøp av tjenester fra utlandet og ved enkelte kjøp innenlands.
Formålet med ordningen er å forhindre konkurransevridning og sikre riktig innrapportering. Hvis du driver en virksomhet i Norge og kjøper en tjeneste fra utlandet, må du beregne og rapportere utgående merverdiavgift, som om du hadde kjøpt tjenesten i Norge.
Eksempel:
En norsk næringsdrivende kjøper en programvareutviklingstjeneste fra et selskap i USA. Leverandøren fakturerer uten merverdiavgift. Den norske virksomheten må da beregne 25 % merverdiavgift på beløpet og rapportere dette i skattemeldingen for merverdiavigft.
Er tjenesten til bruk i virksomhetens avgiftspliktige virksomhet, kan det samme beløpet fradragføres som inngående merverdiavgift. Det betyr at det blir et 0-sum oppgjør for denne avgiftspliktige.
Driver den norske næringsdrivende virksomhet som er unntatt fra avgiftsplikt, som for eksempel undervisningstjenestser, må virksomhehen fortsatt beregne utgående. Fordi virksomheten ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret kan denne virksomheten ikke kreve fradrag for beløpet som inngående merverdiavgift. For slik virksomhet må merverdiavgiften betales til skattemyndighetene. Det gis fradrag i skatt.
Usikker på hva som gjelder i din situasjon?
Kontakt oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med skatten.
Skattehjelp A-Å
Enten du skal fylle ut skattemeldingen eller håndtere bokettersyn, får du trygg og praktisk hjelp her. Skattehjelp A–Å gir deg oversikt.
Fordyp deg i andre tema
Få innsikt i de andre områder innen skatt.
