Utland
Har du formue i utlandet? Skal du flytte fra eller til Norge – eller kanskje du skal være bosatt i ett land og jobbe i ett eller flere andre land?

Har du formue i utlandet? Skal du flytte fra eller til Norge – eller kanskje du skal være bosatt i ett land og jobbe i ett eller flere andre land?
For å unngå overraskende skatteregning, må du sette deg inn i reglene som gjelder for deg. Dette kan for eksempel være
- Skattereglene i Norge og utlandet. For å kunne skattlegge formue og inntekt må det enkelte land ha et regelverk som gir grunnlag for skatteplikt (internrettslig hjemmel).
- Skatteavtalen mellom Norge og utlandet. Skatteavtalen gir ikke hjemmel for skattlegging, men den kan begrense landenes rett til å skattlegge en inntekt eller formue. Formålet til skatteavtalene er å forhindre dobbeltbeskatning. I skatteavtalene er det regler som avgjør hvilket land som skal ha rett til å beskatte en person eller inntekt og om begge land har rett til å skattlegge hvordan dobbeltbeskatning skal forhindres. Du kan se her hvilke land Norge har inngått skatteavtale med;
- Reglene for trygdeavgift og trygdeavtaler for å finne ut hvilket land du skal være trygdet i.
- Reglene for folkeregistrering – at du er folkeregistrert bosatt i et land er ikke nødvendigvis det samme som at du (bare) er skattepliktig til det landet.
Her gjennomgås de vanlige spørsmål og svar tilknyttet skatt og inntekt fra eller formue i utlandet.
Når blir jeg skattepliktig til Norge?
Du kan enten være skattepliktig til Norge fordi du er bosatt her, eller fordi du har formue og/eller har opptjent inntekt i Norge (kildeskatt)
Som skattemessig bosatt i Norge er du i utgangspunktet skattepliktig for all inntekt og formue uavhengig av hvor den er opptjent eller befinner seg. Du blir skattemessig bosatt som innflyttet (immigrasjon) når du har oppholdt deg i Norge i mer enn
- 183 dager i løpet av 12 måneder eller
- 270 dager i løpet av 36 måneder
Eksempler på formue og inntekt som har sin kilde i Norge og er skattepliktig til Norge selv om du ikke er bosatt her/er bosatt i et annet er;
- Formue og inntekt fra fast eiendom
- Formue og inntekt fra virksomhet som drives i Norge
- Lønn fra arbeid som er utført i Norge
- Styrehonorar og utbytte fra norsk selskap
- Pensjon- eller uføretrygd fra for eksempel NAV
Selv om du er skattepliktige til Norge etter skattereglene i Norge, må du undersøke om det er en skatteavtale som begrense skatteplikten i Norge.
Må jeg betale skatt i Norge når jeg skal bo i Norge, men jobbe i utlandet?
Ja - så lenge du er bosatt i Norge etter skattereglene – har du som utgangspunkt plikt til å opplyse om lønn og/eller virksomhetsinntekt selv om du jobber i eller har flyttet til utlandet.
Det er likevel regler som kan gi unntak fra skatt i Norge;
Skattefritak etter ett-årsregelen
Du kan i visse tilfeller få fritak for skatt av lønnsinntekt som du har opptjent i utlandet. Skattefritaket er ikke et direkte fritak, men gis som en nedsettelse av skatten begrenset til den skatten som faller på lønnsinntekten. I dette tilfellet må du betale skatt for annen inntekt og formue i Norge, som for eksempel renteinntekter, aksjeutbytte mv. Det stilles ikke krav om at oppholdslandet (utlandet) faktisk skattlegger lønnen.
Vilkårene for å kunne kreve nedsatt skatt etter ett-årsregelen er blant annet at du
- du må være skattemessig bosatt i Norge etter norske skatteregler
- må ha et arbeidsopphold (være lønnstaker) i utlandet for utenlandsk arbeidsgiver
- stillingen må være mer enn en 50 % stilling og arbeidsoppholdet må vare i minst 1 år, og
- oppholdet ditt i Norge er maksimalt 72 dager med mindre det er upåregnelige grunner, til at du har lenger opphold i Norge, som for eksempel sykdom. I slike tilfeller kan du ha rett til å oppholde deg i ytterligere 36 dager I Norge.
- Norge må ikke ha eksklusiv beskatningsrett til lønnsinntekten etter skatteavtalen mv.
- Norge må ikke, i skatteavtale eller annen folkerettslig overenskomst, ha eksklusiv beskatningsrett til lønnsinntekten.
- arbeidet må ikke hovedsakelig utføres utenfor andre staters territorium og kontinentalsokler. Dette innebærer blant annet at ettårsregelen normalt ikke gjelder for norske sjøfolk i internasjonal fart
Ettårsregelen gjelder ikke for trygdeavgift. Det er derfor viktig at du opplyser om lønnsinntekten opptjent i utlandet i skattemeldingen.
Jeg skal flytte permanent til utlandet – når opphører skatteplikten til Norge?
Selv om du melder flytting til utlandet til folkeregisteret, opphører ikke skatteplikten til Norge.
Du må kreve skattemessig utflytting (emigrasjon) for at skatteplikten til Norge skal opphøre. Har du bodd i Norge i 10 år før du flytter, kan du tidligst kreve skattemessig emigrasjon etter utløpet av det tredje inntektsåret når følgende vilkår er oppfylt;
- du har tatt fast opphold i utlandet
- ikke har oppholdt deg i Norge mer enn 61 dager i de tre inntektsårene før utflytting
- du eller noen av dine nærstående ikke eier, leier eller på annen måte disponerer bolig i Norge
Har du bodd i Norge i mindre enn 10 år gjelder de samme vilkårene, men du trenger ikke vente i 3 år, du kan kreve emigrasjon i det inntektsåret du har oppholdt deg i Norge i maksimalt 61 dager.
Hvordan unngår jeg dobbeltbeskatning hvis jeg må betale skatt både i Norge og utlandet?
Selv om du bor og betaler skatt i utlandet, må du likevel rapportere inntekt og formue i skattemeldingen din i Norge så lenge du er skattemessig bosatt her etter norske regler. Det vil si at så lenge du ikke er skattemessig emigrert, må du gi opplysninger om alle inntekter fra og formue i utlandet.
Skatteavtaler skal forhindre dobbeltbeskatning
For å unngå at du må betale skatt til to eller flere land, har Norge inngått skatteavtaler. Skatteavtalene skal forhindre dobbeltbeskatning og avtalene regulerer hvilket land som skal ha fortrinnsrett til å beskatte ulike inntekter og eventuelt formue. Skatteavtalene har regler om fordeling av skattegrunnlaget, og metoder for å unngå dobbeltbeskatning. Det er ulike metoder for å unngå dobbeltbeskatning:
- Kreditmetoden: Du får fradrag i skatten for skatt du har betalt i utlandet.
- Unntaksmetoden: Inntekt fra og formue i utlandet unntas fra norsk beskatning, men du må gi opplysninger om det i skattemeldingen og dette kan påvirke skattenivået på øvrige inntekter og fradraget ditt for gjeld og gjeldsrenter.
- Fradrag i inntekt: I visse tilfeller kan du også få fradrag i inntekten for skatt betalt i utlandet
De ulike bestemmelsene i skatteavtalen regulerer hvilket land som skal ha fortrinnsretten til å beskatte en inntekt.
Som utgangspunkt gjelder «bostedsprinsippet», dvs. at det landet du er bosatt i etter skatteavtalen har den primære beskatningsretten. I de fleste skatteavtaler Norge har med andre land, vil for eksempel renteinntekter og lønnsinntekter skattlegges i bostedsstaten.
For noen inntekter og formue er det «kildeprinsippet» som gjelder. Det betyr at det er det landet hvor inntekten eller formuen har sin kilde, som har fortrinnsretten til skatten. Dette gjelder typisk for fast eiendom, eller virksomhet som utøves i landet.
Det er bostedsstaten som skal forhindre dobbeltbeskatning. Dvs. at om du er bosatt i Norge og har for eksempel leieinntekter fra utleie av en bolig i Spania som skattlegges i Spania - så har Spania fortrinnsretten til skattlegging fordi eiendommen ligger i Spania (kildeprinsippet). Norge må da forhindre dobbeltbeskatning ved å gi kreditfradrag i norske skatten for den skatten som er betalt i Spania. Det er kreditfradrag som er metodebestemmelse i skatteavtalen mellom Norge og Spania).
Hvor vil jeg være skattemessig bosatt etter skatteavtalen
Er du i en situasjon hvor du er skattemessig bosatt i både Norge og i utlandet, risikerer du å måtte betale skatt i begge land. For å unngå dette må du få avklart hvor du er skattemessig bosatt etter skatteavtalen. Dette for å kunne finne ut både hvilket land som har fortrinnsrett til de ulike inntekter og eventuelt formue, og hvilket land som skal unngå dobbeltbeskatning.
Det er et vilkår at du dokumentere kan legge frem dokumentasjon på at du er skattemessig bosatt i utlandet etter interne regler der. Dokumentasjonen som vil være en bostedsbekreftelse iht. skatteavtalen (Certificate of Residence) må innhentes av skattemyndighetene i det aktuelle utland.
Hvor du er bosatt etter skatteavtalen må undersøkes for den enkelte skatteavtale.
Det generelle utgangspunktet er at du skal regnes som skattemessig bosatt i det landet du
- Disponerer fast bolig
- Disponerer du fast bolig i begge landene, vil du normalt være bosatt i det landet du hari de «sterkeste personlige og økonomiske forbindelser (sentrum for livsinteressene)».
- Om det fortsatt ikke er mulig å avgjøre bostedet så langt, vil bostedet være på det stedet du har ditt vanlige opphold.
- Om det ikke er andre forhold, vil skattyter bli ansett for bosatt i den stat hvor han er statsborger.
Løser heller ikke dette bostedsspørsmålet, skal spørsmålet avgjøres ved avtale mellom landene
Jeg er utlending og skal jobbe i Norge – må jeg betale skatt her?
Ja, som utgangspunkt vil du være skattepliktig for inntekt opptjent av arbeid du utfører i Norge, enten dette er lønnsinntekt eller hvis du driver virksomhet her (enkeltpersonforetak).
Utenlandske arbeidere kan omfattes av kildeskatt på lønn («pay-as-you-earn/Paye») eller velge ordinær beskatning. Noen arbeidstakere kan har rett til pendlerfradrag eller lavere skatt basert på skatteavtaler mellom Norge og hjemlandet.
Er arbeidsoppholdet mindre enn 183 dager kan skatteavtalen begrense Norges beskatningsrett til lønnsinntekten.
Har du lenger opphold i Norge blir du skattepliktig til Norge som bosatt, se om dette ovenfor. Det er viktig å huske på at du i så fall kan bli skattepliktig for all inntekt og formue uavhengig om de er opptjent eller befinner seg i Norge eller utlandet.
Jeg eier bolig og har en bankkonto i utlandet – må jeg betale skatt i Norge for dette?
Ja, som skattemessig bosatt i Norge må du rapportere både bankinnskudd og eiendom i utlandet i skattemeldingen. Bankinnskuddet i utenlandsk bank må du selv fylle inn i skattemeldingen. Du må rapportere både innestående beløp ved årsskiftet og renteinntekter.
Formuesverdi av bolig må også rapporteres. Verdien settes normalt til 30 % av kjøpesummen eller markedsverdien. Leieinntekter fra eiendommen er også skattepliktige i Norge, men du kan få fradrag for skatt betalt i utlandet.
Noen skatteavtaler begrenser Norges beskatningsretten av formuesverdien eller leieinntekten av boligen i utlandet. Du plikter likevel å opplyse om boligen i skattemeldingen. Dette fordi du kan få en reduksjon i fradrag for gjeld og gjeldsrenter.
Det er ikke alltid så lett å vite hvordan du fyller inn i skattemeldingen eller forstå skatteavtalen.
Jeg har arvet penger eller eiendom i utlandet – må jeg gi opplysninger om dette?
Ja, hvis du er skattemessig bosatt i Norge, må du rapportere formue og inntekter fra arv i utlandet i skattemeldingen. Arv er i seg selv ikke skattepliktig i Norge, men avkastning (renteinntekter, utleieinntekter) og eventuell verdistigning ved senere salg av arvet eiendom kan være skattepliktig.
Er utenlandske pensjonsordninger skattepliktig i Norge?
Dette er det ikke enkelt å gi et klart svar på. Det er viktig å undersøke nøye hvilke vilkår som er tilknyttet pensjonskontoen – og for å begrense risiko for kontroll/sanksjoner vil vi alltid anbefale at du legger ved opplysninger om kontoen når du sender inne skattemeldingen.
Du kan risikere at det blir formuesskatt på verdien av innestående beløp og skatteplikt på løpende realiserte inntekter på utenlandske pensjonskontoer. Dette gjelder for eksempel amerikanske 401K, IRA og Roth-IRA. Uttak fra slike pensjonskontoer er ikke skattepliktig som pensjon. Norske skattemyndigheter behandler slike pensjonskontoer på samme måte som et bankinnskudd, investering i verdipapirfond, eller aksjer eller andre finansielle instrumenter – alt avhengig av hva pensjonskontoen består av. Amerikansk «social security» er unntatt fra skatteplikt i Norge, men utbetalingen kan omfattes av trygdeavgift.
Er det knyttet strenge vilkår til når du kan foreta uttak fra pensjonskonto, for eksempel av du må oppnå en bestemt alder før du kan ta ut beløp fra pensjonskontoen, kan det være at pensjonskontoen vil være unntatt fra skatteplikt frem til du oppnår den angitte alderen. Har du mulighet til å endre på dette, vil skattemyndighetene kunne legge til grunn at du har mulighet til å gjøre uttak på et tidligere tidspunkt.
Hva er exit-skatt?
Hvis du eller virksomheten din skal flytte til utlandet, risikerer du å måtte betale såkalt exit-skatt eller utflyttingsskatt. Dette er en skatt som du plikter å betale på latente gevinster på visse eiendeler. Det betyr at du må betale skatt på gevinsten - som om du hadde solgt eiendelen på utflyttingstidspunktet. Gevinsten regnes ved å finne markedsverdien på utflyttingstidspunktet for deretter å trekke fra kostprisen – det du betalte for eiendelen.
Det er bare enkelte eiendeler som er underlagt exit-skatt.
For privatpersoner vil skatteforpliktelsen typisk være på latente gevinster på aksjer. Eier du krypto-valuta vil ikke disse være underlagt exit-skatt.
Vilkåret for at du må betale exit skatt er at du krever deg bosatt i utlandet etter skatteavtale, eller fordi du oppfyller vilkårene og krever deg skattemessig emigrert.
Reglene har vært under stadig endring, og det kan være vanskelig å forstå.
Usikker på hva som gjelder i din situasjon?
Kontakt oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med skatten.
Skattehjelp A-Å
Enten du skal fylle ut skattemeldingen eller håndtere bokettersyn, får du trygg og praktisk hjelp her. Skattehjelp A–Å gir deg oversikt.
Fordyp deg i andre tema
Få innsikt i de andre områder innen skatt.
