Utenlandske pensjonsordninger

Har du en utenlandsk pensjonsordning? Unngå skattesmell - innestående beløp kan være formuesskattepliktig

Innholdsfortegnelse

Skatteplikt for utenlandske pensjonsordninger som bosatt i Norge

Det er ikke enkelt å gi et klart svar på om en utenlandsk pensjonsordning er skattepliktig i Norge. Det er viktig å undersøke nøye hvilke vilkår som er tilknyttet pensjonskontoen – og for å begrense risiko for kontroll/sanksjoner er det viktig at du legger ved opplysninger om kontoen når du sender inn skattemeldingen. 

Innestående beløp på pensjonskontoen kan være grunnlag for formuesskatt og det er ikke nødvendigvis slik at utbetalingene er skattepliktig som pensjon.

Er det knyttet strenge vilkår til når du kan foreta uttak fra pensjonskonto, for eksempel at du må oppnå en bestemt alder før du kan ta ut beløp fra pensjonskontoen, kan det være at pensjonskontoen vil være unntatt fra skatteplikt frem til du oppnår den angitte alderen. Har du mulighet til å endre på dette, vil skattemyndighetene kunne legge til grunn at du har mulighet til å gjøre uttak på et tidligere tidspunkt - og dermed at det er skatteplikt likevel.

Selv om pensjonen kan være fritatt fra skatteplikt, kan pensjonen likevel inngå i grunnlaget for trygdeavgift.

Skatteavtalene kan ha bestemmelsen om hvor pensjonen er skattepliktig

Har du utenlandsk pensjonskonto i et land Norge har skatteavtale med, er det viktig å sette seg nøye inn i bestemmelsene i skatteavtalen.

De fleste skatteavtalene Norge har med andre land har en bestemmelse om at pensjon fra det offentlige i utlandet, bare skal være skattepliktig i utlandet (kildeprinsippet). Videre vil normalt pensjon fra private pensjonsordninger være skattepliktig i Norge (bostedsprinsippet).

For noen pensjonsordninger kan hele det innestående beløp utbetales under ett. Enkelte skatteavtaler kan ha bestemmelse om at ved en slik enkeltstående utbetaling så er beløpet kun skattepliktig i det aktuelle landet. Utbetales pensjonen løpende kan den være skattepliktig i Norge.

Amerikanske 401K, IRA, Roth-IRA

Norske skattemyndigheter legger til grunn at amerikanske pensjonsordninger som 401K, IRA og Roth-IRA ikke er skattepliktig som pensjon. Norske skattemyndigheter behandler slike pensjonskontoer på samme måte som et bankinnskudd, investering i verdipapirfond, eller aksjer eller andre finansielle instrumenter – alt avhengig av hva de underliggende objektene i pensjonskontoen består av.

Det innebærer at innestående verdi på kontoen pr 31.12/01.01 er formuesskattepliktig.

Inntekter du mottar på kontoen, som for eksempel renteinntekter og utbytte, skattlegges løpende. Dette gjelder selv om du ikke har gjort noen uttak fra kontoen.  

Er det solgt (realisert) aksjer eller verdipapirfond på 401K, IRA eller ROTH-IRA-kontoen, er det skatteplikt for gevinst og eventuelt fradragsrett for tap. Gevinst (tap) beregnes med utgangspunkt i salgspris fratrukket kostprisen.

Etter norske regler er den historiske kostprisen som skal benyttes, det kan som utgangspunkt ikke benyttes gjennomsnittlig kostpris dersom aksjene er kjøpt på ulike tidspunkt. Valuta skal beregnes til hhv. kjøpstidspunkt og salgstidspunktet. Valutagevinst og - tap vil dermed bli innberegnet i selve gevinsten eller tapet (sammenstillingsprinsippet). Om det ikke er mulig å finne kostprisen kan denne fastsettes ved skjønn, men det må gis tilleggsopplysninger om fremgangsmåten i skattemeldingen.

Ved realisasjon av verdipapirfond blir det avgjørende for skatteplikten om fondet består av aksjer eller obligasjoner/kontanter. Har det vært variasjoner i aksjeandeler og kontanter/obligasjoner, gjelder egne regler for beregningen.

Etter norske skatteregler er det ingen skatteplikt ved uttak slik det er etter amerikanske regler for 401K og IRA.

Amerikansk Social Security

Amerikansk «social security» er unntatt fra skatteplikt i Norge, men utbetalingen vil omfattes av trygdeavgift. Du må derfor passe på å rapportere pensjonen som skattefri, men trygdepliktig når du legger inn beløpet i skattemeldingen.

Få hjelp av en skatteadvokat

Det kan være komplisert å forstå sammenhengen mellom skattereglene i Norge, utlandet og skatteavtalen. Å få hjelp av en erfaren skatteadvokat med god kunnskap om regelverket, kan sikre at rapporteringen i skattemeldingen blir riktig så du unngår tilleggsskatt eller straff. Har du glemt å rapportere formue eller inntekt i utlandet, kan du få hjelp til å sende endringsmelding eller be om frivillig retting. Har du fått varsel om kontroll anbefales det alltid å rådføre seg med en skatteadvokat som har erfaring og kunnskap om regelverket.

Andre tema under Utland.

Utland - skattefri lønn med ettårs-regelen

Skal du jobbe i utlandet i mer enn ett år? Lønnen din kan være skattefri i Norge etter ett-årsregelen

Utland

Har du formue i utlandet? Skal du flytte fra eller til Norge – eller kanskje du skal være bosatt i ett land og jobbe i ett eller flere andre land?

Utland - Bankinnskudd, aksjer og verdipapirfond

Har du bankinnskudd, aksjer eller verdipapirfond i utlandet? Husk at disse opplysningene ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Utland - formue og inntekt fra eiendom

Har du bolig eller annen eiendom i utlandet? Husk at du alltid må opplyse om formuesverdi, leieinntekt og gevinst i Norge

Usikker på hva som gjelder i din situasjon?

Kontakt oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med skatten.

Skattehjelp A-Å

Enten du skal fylle ut skattemeldingen eller håndtere bokettersyn, får du trygg og praktisk hjelp her. Skattehjelp A–Å gir deg oversikt.