Ved kjøp av for eksempel en bolig eller en hytte under oppføring og før ferdigstillelse – ofte omtalt som kjøp “på kontrakt” – kan det oppstå behov for å selge kjøpsretten før eiendommen er overtatt. Dette kalles salg av kontraktsposisjon, og reiser flere juridiske og skattemessige spørsmål som både kjøper og selger bør være klar over.
Hva er en kontraktsposisjon?
En kontraktsposisjon er kjøperens rettigheter og forpliktelser etter en inngått kjøpekontrakt – normalt for en nyoppført bolig eller hytte. Når man videreselger denne posisjonen, overføres kontrakten til en ny kjøper før eiendommen er overtatt eller ferdigstilt.
Skatt ved salg av kontraktsposisjon
Salg av kontraktsposisjon behandles skattemessig etter hovedreglene i skatteloven. Salg av eiendeler vil som hovedregel være skattepliktig, med mindre det er gitt unntaksbestemmelser. Fordi det ikke er noen spesielle unntaktsregler for kontraktsposisjoner, vil en gevinst være skattepliktig og et tap kan være fradragsberettiget.
Skatteplikt inntrer uavhengig av eiendommens art – det spiller ingen rolle om kontrakten gjelder bolig, fritidsbolig eller næringseiendom.
Gevinst beregnes som differansen mellom vederlaget man får for posisjonen og det man selv har betalt (innbetalt kjøpesum og eventuell innbetaling av tilvalg m.m.).
Eventuelle omkostninger knyttet til videresalget (for eksempel advokatutgifter eller meglerhonorar) kan fradragsføres ved gevinstberegningen.
Tap er fradragsberettiget
Hva er viktig å passe på
For å selge en kontraktsposisjon, må det normalt foreligge samtykke fra utbygger eller selger av eiendommen. Det er viktig å:
- avklare med opprinnelig selger/utbygger om det er begrensninger i kontrakten, for eksempel om det er forbud mot videresalg
- utarbeide en skriftlig avtale om overdragelsen, hvor pris og klargjøring av hvem som har ansvar for innbetalinger, tilvalg, endringer og risiko frem til overtakelse.
Både kjøper og selger bør ta vare på all dokumentasjon, som for eksempel at alle kjøp/betalinger går over bank, kopi av fakturaer og avtaler.
Som kjøper må du kunne dokumentere kostprisen din ved kjøpet.
Som selger må du selv føre opp gevinst eller tap i skattemeldingen. Du bør også gi tilleggsopplysninger om hvordan du har beregnet gevinsten eller tapet med tilhørende dokumentasjon.
Usikker på hva som gjelder i din situasjon?
Kontakt oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med skatten.
Skattehjelp A-Å
Enten du skal fylle ut skattemeldingen eller håndtere bokettersyn, får du trygg og praktisk hjelp her. Skattehjelp A–Å gir deg oversikt.
Fordyp deg i andre tema
Få innsikt i de andre områder innen skatt.
